Tie ammattitaiteilijaksi

Oletko havahtunut siihen, että mielesi perukoilla käväisee välillä ajatus siitä, millaista olisi olla ammattitaiteilija? Ammattitaiteilija luokittelee ammatikseen taiteen tekemisen ja taiteen ja siihen liittyvien asioiden myyminen on hänen päätulonlähteensä. Joillakin aloilla, esimerkiksi kirjailijoiden keskuudessa kirjailijoiden liittoon kuulumista pidetään ammattitaiteilijuuden meriittinä.

Tärkeä lähtökohta taiteen ammattimaiseen tekemiseen on sen järjestelmällinen ja organisoitu tekeminen. Moni kuvittelee, että taiteilijat vain luovat taidetta kotona, kunnes joku galleristi, kustantaja tai levy-yhtiön edustaja löytää taiteilijan. Näin ei kuitenkaan ole, eikä kukaan tule tarjoamaan sopimuksia kotiovelle. Siksi taiteilijan on oltava itse aktiivinen toimija taiteen kentällä ja tehtävä nimeään tutuksi eri tavoilla, esimerkiksi antamalla haastatteluita tai tarjoamalla kursseja esimerkiksi tietyn työvälineen käyttämisestä.

Taiteilijan on osattava myydä töitään ja omaa taiteilijabrändiään. Kun omia töitä osaa kuvailla oikeilla käsitteillä ja omasta työnteosta osaa kertoa olennaisimmat ja mielenkiintoisimmat asiat, on sinusta ja töistäsi helpompi kiinnostua. On tärkeää selvittää, mitkä galleriat ovat kiinnostuneet juuri sinun tyylistäsi ja kohdistaa kiinnostus näihin gallerioihin. Voit esimerkiksi selvittää viisi sinulle sopivinta galleriaa Helsingistä, sopia tapaamisen kaikken galleristien kanssa ja tehdä määrätietoista myyntityötä. Klikkaa tästä varataksesi sinulle sopivan hotellin Helsingin keskustasta vierailujesi ajaksi.

Myynnin lisäksi taiteilijalla tulee olla myös silmää erilaiselle markkinoinnille. Sosiaaliseen mediaan kannattaa luoda erillinen tili taiteelle. Pidä tili puhtaana henkilökohtaisista päivityksistäsi, ellei se sitten ole juuri sinun sosiaalisen median strategiasi. Jos taiteesi on poliittista, anna sen näkyä tililläsi. Jos taas teet esimerkiksi sisustukseen tarkoitettuja tauluja, saa sosiaalisen median tilisi olla luvan kanssa esteettinen. Kun sisältö on aitoa ja tarpeisiisi sopivaa, löytävät juuri sinun asiakkaasi työsi helposti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *