Lasilla voi olla muukin tarkoitus kuin taiteellisuus

Olet varmasti huomannut esimerkiksi juomalasien olevan hyvin erilaisia ja muotoisia. Ne voivat olla designin kautta hyvinkin taiteellisia ja niitä käytetään monesti koristamaan omaa kotia. Laseja asetellaan vitriineihin nähtäville ja niitä harvoin käytetään ainakaan arjessa. Lasien muodoilla ja malleilla on kuitenkin monenelaisia tarkoituksia, joita ei tule aina ajatelleeksi. Tässä artikkelissa tutustumme olutlaseihin ja niiden erilaisiin tarkoituksiin sekä malleihin. Voit ainakin saada selville, miksi olutlasit ovat juuri niin erilaisia toisistaan.

Perusidea on tietenkin saada juoma juotavaan lasiin ja yleensä lasit ovat puolen litran vetoisia laseja. Näillä laseilla on kuitenkin muitakin ominaisuuksia ja eri tyyppisillä olutlaseilla pyritään saamaan oluen erityiset aromit esiin paremmin. Lasien on myös tarkoitus korostaa oluen ominaisuuksia ja tuoda ne visuaalisesti esille, joten laseille on monia ominaisuuksia. Tutustumme tässä artikkelissa eri olutlasien tyyppeihin ja ominaisuuksiin.

Perinteinen olutlasi eli tuoppi tai pintti on yläosastaan leveä ja alhaalle hieman kapeneva lasi, joka on valmistettu kirkkaasta melko ohuesta lasista. Näitä laseja on yleensä useita eri kokoja pienistä 20 senttilitran laseista puolenlitran ja pintin eli 0,568 litran vetoisiin laseihin. Tämän lasin erityisominaisuudet ovatkin ehkä vetoisuus ja se, että perinteisestä tuopista on erittäin helppo juoda olutta.

Erittäin tyypillinen aromeita korostava lasi on käytössä vehnäoluilla. Vehnäolutlasi on yläosastaan leveä ja pyöreähkö ja se kapenee suuresti jalkaa kohti. Lasi on tyypillisesti myös hyvin pitkä. Tämä malli tuottaa vehnäoluen tyypillisen vaahtokukan sen päälle ja varsinkin Saksassa vehnäolutta ei saa juoda muunlaisista laseista.

Ehkä yksi hienoimmista ja suosituimmista olutlaseista on myös Oktoberfesteiltä tuttu kolpakko. Kolpakossa on kahva, josta voi pitää kiinnin ja laseja löytyy erityyppisiä leveistä ja matalista pitkiin ja korkeisiin laseihin. Kolpakossa muodostuu olueen myös huomattavan hyvä vaahtokukka lasin päälle ja juominen on mukavaa ja helppoa kolpakon avulla.

Myös konjakki tyyppisiä laseja ja pikari laseja käytetään varsinkin erikoisoluilla, joista halutaan saada erityiset aromit esiin. Konjakkilasissa esimerkiksi savuinen olut tuo voimakkaasti savun aromit esille. Myös pikarilasien laaja suuaukko päästää oluen aromin paremmin esille kuin tavallinen tuoppi. Jos haluat lähteä tutustumaan maailman oluisiin, voi olla hyvä suunnata Helsinkiin vuosittaisille olut festivaaleille. Voit myös varata vaihtoehtoisesti https://www.klauskhotel.com/ huone ja lähde kiertämään Helsingin kuppiloita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *