Taidetta perheen pienimmille

Lapset syntyvät täynnä luovuutta. Lapsen kiinnostusta luovaan ajatteluun ja taiteeseen voi rohkaista ohjaamalla lasta mahdollisimman monen erilaisen taiteen, taiteilijan tai välineen parin. Luovuudesta on paljon hyötyä lapsen kehitykselle, joten panostamalla lapsen taidekasvatukseen panostat samalla hänen kehitykseensä. Tässä artikkelissa jaan vinkkejä siihen, miten taiteilla lapsen kanssa.

  1. Anna lapsen valita itse omat välineensä, värinsä ja aiheensa. Lapset ovat luonnostaan luovia olentoja ja heidän luovuuttaan kannattaa rohkaista kaikin mahdollisin tavoin. Siksi kannattaa antaa lapsen tutustua esimerkiksi maalaamiseen, leimasimiin, veistoksiin ja mihin ikinä keksittekään. Erilaisten välineiden ja materiaalien käyttö rohkaisee kokeilemaan uutta.
  2. Älä kritisoi lapsen taidetta, oli se sitten miten sekavaa tahansa. Kritisointi vie mennessään lapsen innon ja rohkeuden ja voi jopa saada lapsen lopettamaan kokonaan taiteen tekemisen. Kehu sen sijaan avoimesti ja vilpittömästi lapsen taidetta ja hänen osaamistaan. Jos on mahdotonta tunnistaa, mitä kuva esittää, voit aina kehua värien käyttöä.
  3. Ole hyvä roolimalli. Kun itse otat aikaa taiteelle, kokeilet rohkeasti uusia välineitä ja katsot maailmaa avoimesta kulmasta, oppii lapsi sinulta nämä taidot vierestä seuraten. Jos vanhemmat ovat luovia, omaksuu lapsi rohkeuden oman luovuuden esittämiseen heiltä jo nuorena.
  4. Yksi hyviä tapoja ohjata lasta taiteen maailmaan on tehdä taidetta yhdessä lapsen kanssa. Vaikka aikuiselle voikin olla vaikeaa heittäytyä taiteilemaan yhdessä lapsen kanssa, on yhteinen taidehetki tärkeä molemmille. Luovuus vähentää aikuisten stressiä, antaa lapselle mahdollisuuden ilmaista itseään ja tarjoaa molemmille tärkeän, yhdessä vietetyn hetken yhteisen harrastuksen parissa.

Näillä neljällä vinkillä on hyvä aloittaa lapsen rohkaisu taiteeseen ja luovaan ilmaisuun. Muistakaa, että leikki on lapsen työtä, joten liian totiseksi ei taiteilun kanssa kannata mennä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *