Taidetta eri näkökulmista

Sanotaan, että taide on katsojan silmissä ja varmasti tämä pitääkin paikkansa. On kuitenkin myös totta, että taidetta voi löytää lähes kaikkialta, jos asioita osaa katsoa oikealla tavalla tai kokea niitä oikealla tavalla. Silloi monet muutkin asiat kuin perinteiset asiat kuten maalaukset, musiikki, näyttely tai esineet voivat olla taidetta. Mitä tämä tarkoittaa? Voiko kaikki olla taidetta? Luultavasti ei mutta on monta asiaa, jota et ehkä pidä taiteena mutta se on sitä.

Taidetta on yleensä jokin näkyvä käsin tehty tai kuultavissa tai nähtävissä oleva asia. Monesti emme kuitenkaan ajattele, että ruoka tai juoma voisi olla taidetta mutta kyllä näitäkin voidaan tietyissä tilanteissa pitää taiteena. Huippuravintoloiden valmistamat ateriat on valmistettu huolella ja tarkoin ohjeiden mukaan niin reseptin kuin asettelunkin osalta. Tällaisia huippu annoksia voidaan pitää kokkien taiteena ja taidonnäytteitä. Tällaisia aterioita usein myös kuvataan ja tallennetaan taiteena sosiaalisiin medioihin, joissa muutkin pääsevät ihastelemaan niitä.

Juomien valmistaminen on myös pitkä ja vaativa prosessi, jossa ammattilaiset valmistajat tekevät tarkoin valituista raaka-aineista valmista tuotetta. Tällainen valmistaminen kuten esimerkiksi viinin osalta on myös osaltaan taidetta, koska jokainen rypäle ja viinierä on omalaatuisensa taidonnäyte ja valmis viini on itse taidetta. Myös perinteisemmät juomat kuten olut on oikeasti todella tarkka prosessi ja panimomestarin taideteos. Jokaisesta lasillisesta näkyy siihen käytetty aika ja olutlasi vaahtopäällä on omanlaisensa taideteos, jota nauttiessa osaa arvostaa siihen käytettyä aikaa ja vaivaa.

Jotkut sanovat myös urheilun olevan taidetta ja myös se voi olla sitä. Urheilijoiden käyttämä aika harjoitteluun ja suorituksen toteuttamiseen saa suorituksen näyttämään taiteelta, johon ei jokainen pysty ja monet urheilun huipputapahtumat ja ennätykset on tallennettu kuviksi tai maalauksiksi ja niistä voidaan nähdä myös urheilun taiteellinen osuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *