Taidetta tilaustyönä

Internet on tehnyt monet asiat saavutettavammiksi tavallisille ihmisille. Yksi näistä asioista on taide. Taiteen äärelle pääsee esimerkiksi virtuaalisilla museokierroksilla myös silloin, kun fyysisesti museoon matkustaminen on mahdotonta. Myös taiteen hankkimisen tavat ovat muuttuneet. Menneinä aikoina oli tyypillistä, että taiteilija (ellei hän kuulunut rikkaaseen aatelissukuun) työskenteli ainoastaan tilauksesta. Pigmentit ja muut maalaustarvikkeet olivat erittäin kalliita, eikä taiteilijan ollut useinkaan mahdollista maalata oman mielensä mukaisia teoksia siinä toivossa, että joku ostaisi ne myöhemmin. Sen sijaan hän pyrki hankkimaan itselleen mesenaatin, eli rikkaan kanta-asiakkaan, joka tilasi taiteilijalta töitä. Myöhäisellä keskiajalla mesenaatit tilasivat erityisesti maalauksia uskonnollisista aiheista. Aiheet olivat kuitenkin silloin, kuten nykyään, alttiita erilaisille muodeille. Esimerkiksi 1400-luvun lopun Venetsiassa rikkaat kauppiaat tilasivat mielellään maalauksia, jotka kuvasivat heidän menestystään ja suunnatonta omaisuuttaan. Monet, jopa valtaosa, nykyään klassisen taiteen hienoimpina töinä pidetyistä teoksista, ovat syntyneet tilaustöinä. Esimerkiksi Botticellin maalaukset mahdollisti hänen mesenaattinsa Lorenzo de’ Medici, venetsialainen kauppiasprinssi.

Hienoa taidetta on siis aina tehty myös täysin kaupallisista lähtökohdista, eikä taiteen arvoa vähennä se, että se on tilaustyö. Nykyään kuka tahansa voi toimia eräänlaisena mesenaattina. Taiteen tilaamisen ei myöskään tarvitse olla kallista. Internetin kautta löydät suuren määrän freelancereina työskenteleviä kuvataiteen ammattilaisia, jotka saavat elantonsa juurikin tilaustöistä. Jokaiseen makuun ja budjettiin löytyy sopiva taiteilija. Ehkä tahtoisit seinillesi entisestä asuinpaikastasi muistuttavia kodikkaita kaupunkijulisteita, joista näkyy juuri se kadunkulma, jossa ensimmäinen oma asuntosi sijaitsi. Tai mahdollisesti sisustuksesi kaipaa maalausta, jossa on aivan tietynlainen värimaailma. Selaile läpi erilaisia hakemistoja, joissa taiteilijat esittelevät portfolioitaan. Löydät varmasti tekijöitä, joiden tyyli iskee sinuun.

Toiset taitelijat suosivat perinteistä maalaustaidetta ja monet työskentelevät täysin digitaalisesti, ja myyvät töitään joko printteinä tai tiedostoina, joista tilaaja voi teettää haluamansa kokoisen julisteen. Tämä on erityisen kätevää, jos tilaat taidetta ulkomailta, sillä silloin välttyy kokonaan kalliilta postimaksuilta tai tulleilta. Onpa kyseessä sitten digitaalinen tai perinteisellä medialla toteutettu taide, kuvataiteen luominen on vaativaa työtä, joka vaatii tekijältään rautaista ammattitaitoa. Itseään kunnioittava ammattilainen ei alihinnoittele työtään. Mikäli sinua miellyttävän taiteilijan digitaaliset tilaustyöt ovat budjettiisi nähden liian kalliita, kannattaa katsoa myykö hän printtejä aiemmista töistään. Yhdelle asiakkaalle tilauksesta toteutetut työt ovat ymmärrettävästi kalliimpia kuin työt, joista on tarkoitus myydä useampia kappaleita. Yleisesti ottaen freelancer -taiteilijoiden hinnoittelu on hyvin maltillista, joten jos haluat seinällesi juuri tietynlaisen työn, pienen lisähinnan maksaminen tilaustyöstä kyllä kannattaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *