Sippola – taiteen keidas

Sippola, tai Sippolan kirkonkylä kuuluu Kouvolan kaupunkiin vuodesta 2009 lähtien, kun Anjalankosken kunta liittyi Kouvolaan. Pinnalta katsottuna Sippola on pieni ja rauhallinen kylä, joka sijaitsee kauniisti viljapeltojen ja järvien ympäröimänä, mutta pinnan alla se uhkuu elämää ja luovuutta.

Sippolassa kannattaa taatusti käydä, tuntemassa täällä pursuavaa luovuutta ja kokemassa fantastinen valo. Tänne kuljet helposti junalla, linja-autolla tai autolla, esimerkiksi Helsingistä matkaa on noin tunnin verran junalla tai noin 135 kilometriä autolla.

Sippolan suuri napa on vanha meijeri. Täällä valmistettiin Suomen ensimmäinen emmentaljuusto. Alexander von Daehn, Sippolan kartanon silloinen omistaja, oli nimittäin ihastunut valtavasti juustolajiin Sveitsin matkallaan, joten hän kutsui muitta mutkitta juustomestari Rudolf Klossnerin Sippolaan ja pyysi häntä tekemään emmentaalia.

Sippolan vanha kartano, johon meijeri kuului, on edelleen tallella ja siellä voi käydä vierailemassa. Isot pinnat houkuttelevat helposti lasten jalat juoksuun, mikä voi olla hyvä vastapaino kaikelle taiteelle ja kulttuurille niille, jotka uupuvat nopeammin kuin muu seurue.

Kielistä kiinnostuneelle Sippolalla on myös kiehtovaa tarjottavaa, sillä täältä löytyy suomalais-ugrilainen kulttuurikeskus, joka järjestää toimintaa kuten ugrilaisuuteen liittyviä tapahtumia ja workshopeja. Muun muassa on järjestetty ruoanlaitto-workshop, jonka osallistujat saivat oppia, kuinka tehdään perinteisiä udmurttilaisia perepechi-piirakoita, jotka muistuttavat tyyliltään paljon meikäläisiä karjalanpiirakoita. Keskuksen tilat ovat entisessä baarissa ja se on todellinen kultakaivos kaikille suomalais-ugrilaisesta kulttuurista kiinnostuneille.

Antares

Vuonna 2012 Tiiu Anttinen ja Pasi Rantala muuttivat Sippolaan rakastuttuaan oitis vanhaan meijeriin ja sen valoon ja potentiaaliin. Pari, jotka molemmat ovat taiteilijoita, oli pari vuotta aikaisemmin luonut taidekeskuksen, jonka he nyt toivat mukanansa Sippolaan ja meijeriin, josta tuli nyt Antares.

Meijerin fantastisesti virtaava valo otettiin talteen tekemällä siitä suuri ja elävä taidekeskus, jossa on näyttelysaleja ja työhuoneita jopa 2000 neliömetrin edestä, sekä asuntoja taiteilijoille. Täällä on sekä pysyvästi asuvia taiteilijoita, että myös vierailijoita ja kävijöitä, jotka viettävät keskuksessa lyhyemmän ajan, syventyen johonkin alueeseen taiteen laajassa maailmassa.

Ars Sippola on näyttely, jonka antiin kuuluu nykytaidetta, konsertteja ja tapahtumia. Se järjestetään joka kesä taiteilijapari Anttisen ja Rantalan toimesta. Antareksessa järjestetään Ars Sippolan lisäksi myös vuoden muina aikoina näyttelyitä omilla teemoillaan. Toimintaan kuuluu myös erilaisten taiteiden ja taiteellisten ilmaisujen kurssit. Esimerkiksi kurssit, joissa opetetaan kansanmusiikkia ja perinteisten suomalaisten soittimien soittamista ovat houkuttaneet osallistuja kaikkialta ympäri maailmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *