Bloggaajan ajatuksia taiteen tarpeellisuudesta
Taide on asia, joka jää jäljelle sivilisaatioista silloin kun sen ajan ihmiset ovat jo kauan sitten kadonneet. Mietitään esimerkiksi museoita, joissa käymme vaikkapa ulkomaanmatkoilla. Museot voivat olla historiallisia, joissa esitellään esimerkiksi entisajan elämänmenoa. Näissä usein on mukana jossain määrin taidehistoriaa, koska vitriineissä nähdään usein koristeellisia vaatekappaleita, taidokkaasti tehtyjä astioita ja muuta ihmisten huolella tekemää esineistöä. On myös luonnontieteellisiä museoita, joissa esitellään miten eläimistö, kasvit ja muu maapallo on muuttunut ajan kuluessa.
Suuri osa museoista on kuitenkin taidemuseoita. Taide katsotaan niin arvokkaaksi ja mielenkiintoiseksi, että sitä halutaan mennä katsomaan museoihin. Vaikka taidetta voi itsekin omistaa, päästään laajaa taiteen skaalaa näkemään vain lähinnä museoissa. Ihmisillä on kotona esineitä ja kaikenlaista muuta roinaa, jota ei mentäisi katsomaan gallerioihin ja museoihin. Taiteessa taas on jotain sellaista, että sitä halutaan mennä katsomaan johonkin paikkaan.
Taide kestää aikaa
Vaikka digitaalista taidettakin tehdään, on periteinen taide silti edelleen arvossaan. Konkreettiset ja käsin kosketeltavissa olevat teokset koetaan pysyvämpinä. Moni myös kokee kaiken digitaalisen olevan lähinnä käytännöllistä, mutta jotain mikä ei anna syvällisempiä elämyksiä. Eiväthän tietokoneen ruudulta nähdyt kuvat maalauksista ja veistoksista vedä millään lailla vertoja aidon teoksen näkemiselle. Museoissa ja gallerioissa kiinnitetään huomiota esillepanoon ja valaistukseen. Museot ovat usein myös rauhallisia paikkoja, vaikkakin esimerkiksi Pariisin Louvre on lähes aina täpötäynnä ihmisiä.
Jotenkin taideteokset ovat sellainen asia, jotka kestävät ajattomina läpi vuosisatojen. Käyttöesineet kehittyvät, mutta taide pysyy. Toki taiteen suuntauksia tulee koko ajan lisää, mutta vanhimmatkin teokset kestävät aikaa ja antavat ajattelemisen aihetta jopa vuosituhansien jälkeen. Onkin suunnattoman mielenkiintoista tutkia sitä, missä vaiheessa ihmiset ovat aloilleen asetuttuaan päättäneet alkaa koristella luolien seiniä maalauksilla ja mitä he ovat maalauksillaan halunneet ilmaista.
Aina kun keskustellaan taiteen tarpeellisuudesta, tulee väkisinkin mieleen koulujen taideopetus. Taideaineita ollaan usein jättämässä käytännöllisempien ja työelämän tarpeisiin tähtäävien aineiden jalkoihin. Musiikin ja kuvaamataidon opetuksella ei nähdä saatavan konkreettisia tuloksia. Silti voidaan miettiä, mitä merkitystä meidän maailmallamme on, jos emme voi keskittyä elämän ihmettelyyn ja itseilmaisuun kaiken arjen keskellä.