Viimeisten vuosikymmenien aikana taide on muuttunut valtavasti, mutta niin on myös taidekoulutus. Taiteilijoista on tullut kandeja, maistereita tai jopa tohtoreita. Nyt koko taidekoulutuksen kenttä on taas murroksessa.
Yhdysvalloissa taiteilijat ovat olleet huolestuneita markkinavetoisuuden ja tulosvastuullisuuden tulemisesta taidekoulutukseen. Huolia taidekoulutuksen tulevaisuudelle lisää myös taidekoulujen jatkuvasti paisuva hallinto. Taidekoulutusta varten tarkoitettujen suurten yksiköiden piti alun perin tuoda säästöjä, muta nyt taideopettajien aika kuluu enimmäkseen erilaisia lomakkeita täytellessä ja monet opettajat ovat tästä erittäin huolestuneita.
Taidekoulutuksen tulevaisuuden näkymiä heikentää myös se, että tällä hetkellä ammattikorkeakouluista ja yliopistoista valmistuu vuosittain noin 250 uutta kuvataiteilijaa. Sen lisäksi taiteilijoita valmistuu vielä ulkopuolisista, Vapaan Taidekoulun tai Taidekoulu Maan kaltaisista oppilaitoksista. Monien mielestä taiteilijoita valmistuu vuosittain aivan liikaa, sillä töitä ei ole tarjolla valmistuneille riittävästi. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka erilaiset tekstitaulut ja design julisteet ovat lyöneet itsensä läpi sisustuspiireissä viime vuosina.
Yhteiskunnassa on lisäksi keskusteltu paljon taidekoulutus paikkojen vähentämisestä, sillä tutkimusten mukaan kuvataidekoulutuksen saaneiden työllisyysaste on heikompi kuin millään muulla alalla, ehkä av-viestintää lukuun ottamatta. Ja nekin harvat taiteilijat, jotka työllistyvät alalleen ovat usein alipalkattuja tai he tekevät lyhyitä työpäiviä. Monien mielestä taidealan koulutuksen tavoitteita ei voi katsoa pelkästään työmarkkinoiden tarpeiden näkökulmasta, sillä taide rikastuttaa ihmisiä tavoilla, joita ei voi mitata pelkässä rahassa.
Taiteella on olennainen rooli suomalaisessa yhteyskunnassa. Jos kaikkia asioita aletaan katsomaan vain markkinoiden tarpeiden perspektiivistä, on vaarana, että menetämme rikkaan suomalaisen kulttuurin eivätkä kaikkia rikastuttavat kulttuurilliset hankkeet saa riittävästi rahoitusta valtiolta.