
Digitaalinen taide herättää edelleen taidepiireissä monenlaisia ajatuksia. Osa kokee sen loukkaavan taiteen sääntöjä eikä pidä tietokoneen työkalujen avulla luotua taidetta muiden teosten vertaisena. Yhä useampi kallistuu kuitenkin puolustamaan digitaalisia teoksia, joiden luomiseen taitelija ammentaa omasta osaamisestaan. Digitaalisen taiteen työkalut poikkeavat perinteisissä taiteenmuodoissa käytetyistä, mutta se ei tee taitelijan työstä yhtään sen helpompaa.
Nykyistä digitaalista taidetta voidaan pitää alkuna uudenlaiselle tavalle toteuttaa. Alan työkalut kehittyvät tietotekniikan liikkeiden mukaisesti, mutta on hyvä muistaa, että työkalut ovat vain yksi osa taidetta. Öljyvärimaalarin aseena toimii pensseli ja veistoksien avuin luomistyötä tekevän taas taltta, joten miksei digitaitelijan aseena voisi olla samoin hiiri ja tietokone? Jokaisen taideteoksen lähtökohta on kuitenkin taitelijan näkemys.
Kuka on digitaitelija?
Tietokone löytyy jokaiselta, ja yhä useampi on nykyisin taitava sen käytössä. Digitaiteen saralla herääkin kysymys, kuka on digitaitelija ja kuka ei? Erilaisiin julkaisuihin voi lähes kuka tahansa tuottaa materiaalia, ja rajaa taiteeseen voi olla vaikea vetää. Katsojat päättävät mikä on taidetta, ja sen kuuluu erota valtavirrasta kuten mainoksista. Taiteen tulee koskettaa katsojaa.
Onko digitaiteen paikka verkossa?
Digitaide rikkoo rajoja näkyvyydellään. Sitä voi ihastella verkossa, gallerioissa, kaduilla tai vaikka oman puhelimen ruudulta matkalla. Tämä taiteen muoto antaa uusia mahdollisuuksia vaikuttaa, ja tulla lähelle niitäkin, joita eivät galleriat viehätä. Erilaiset tilat, kuten näyttelyt, ovat tärkeitä pysähdyspaikkoja taiteen ystäville. Toisaalta ne saattavat myös rajata osan ihmisistä taiten ulkopuolelle. Verkko antaa heille uuden tilaisuuden.
Myykö verkoissa pyörivä taide?
Taitelija haluaa näkyvyyttä, ja toki myös menestystä. Digitaiteen vetovoimaan myyntiartikkeleina on pohdittu paljon, sillä taiteeseen liittyy käsitys ikuisuudesta. Monet taidehistorian tärkeimmät teokset ovat satoja vuosia vanhoja, ja niihin liittyy historiallinen perspektiivi. Digitaide taas kärsii tässä asiassa kertakäyttökulttuurista, joka näkyy verkon viihteen ja taiteen nopeana kiertokulkuna. Digitaide laittaa pohtimaan teosten uniikkiutta ja arvoa uudesta näkökulmasta.
Digitaiteen tulevaisuuden haasteet ja mahdollisuudet
Digitaidetta ei pidä sekoittaa kuvien muokkaamiseen, sillä teoksen luoja rakentaa kaiken alusta asti itse. Hänellä on oltava visio ja taitoja, joihin on mahdollista nykyisin saada yhä laaja-alaisempaa koulutusta yliopistotasolla. Tietotekniikan kehittyminen tarkoittaa taiteellisen alan siirtymistä osittain verkkoon, ja se luo uusia työmahdollisuuksia myös taiteen parissa työskenteleville. Moniin kysymyksiin, kuten digitaiteen säilyttämiseen, saadaan vastaus kehityksen myötä.