Yleinen

Taidetta kotiin

Useimmille ihmisille taide on jotain, mitä mennään katsomaan gallerioihin, mutta monet ihmiset haluavat tuoda aitoa taidetta tai kuvia niistä kotiinsakin. Toisille taiteen omistajille taide on osa sisustusta, toisille taide on sijoituskohde ja joillekin taideteokset kotona ovat osa elämää ja siihen kuuluvia upeita elämyksiä.

 

 

 

 

Julistetaide on hyvä aloitus taideharrastukselle

Lapset ja nuoret haluavat yleensä koristella oman huoneensa oman makunsa mukaisesti ja usein he haluavat laittaa seinille julisteita itselleen tärkeistä teemoista. Ensimmäinen juliste voi olla vaikkapa kuva söpöstä koiranpennusta. Toiset voivat haluta huumorijulisteita tai kuvia upeista maisemista. Nykyisten keski-ikäisten teini-ikään kuului erottamattomasti Suosikki-lehdestä leikatut julisteet lempibändeistä ja -laulajista. Nämä tällaiset julisteet eivät aivan täytä kriteereitä siitä, mikä on taidetta.

Nuorten hankkimat ensimmäiset taidejulisteet ovat yleensä edullisia kuvakopioita taiteen klassikoista. Niitä myydään monissa liikkeissä, mutta esimerkiksi museoiden kaupoista voi ostaa hienoja julisteita halvalla verrattuna aitoihin taideteoksiin. Museoiden kaupoista löytää yleensä julisteita sellaisista teoksista, jotka ovat olleet jossain vaiheessa näytteillä kyseisessä museossa. Sieltä voi löytää upeitakin julisteita, jotka kannattaa kehystää hienosti kuten aitokin taide. Toisaalta julisteiden etu on niiden keveys, eikä julisteita varten tarvitse porata seinään kiinnitysruuveja. Siten julisteet sopivat esimerkiksi vuokra-asuntojen seinille painavia taideteoksia paremmin.

Taiteen ei tarvitse olla elitistisen kallista

Taiteen hinnan määräytymistä on maallikon vaikea ymmärtää. Taiteen arvoon liittyy kovin monia tekijöitä taiteilijan tunnettuudesta ja arvostuksesta lähtien. Myös taideteoksen tekemiseen käytetty aika voi vaikuttaa teoksen hintaan. Suuremmat työt ovat yleensä pienempiä kalliimpia. Siksi aloittelevan taiteen keräilijän kannattaa ensin satsata pienempiin teoksiin. Toki suuri teos on upea sisustuselementti, mutta valtaviin teoksiin menee rahaa väkisinkin vähintään useita tuhansia euroja.

Voidakseen tehdä edullisia taideostoksia kannattaa kiertää pieniä gallerioita ja tutustua niissä myytävien teosten hintatasoon. Joskus ihmisille käy niin, että he eivät ole suunnitelleet hankkivansa aitoa taidetta. Mutta jos vastaan tulee upea teos sopivaan hintaan, niin silloin ihmisistä tulee sattumalta taiteen omistajia. Ihania pienikokoisia maalaustöitä voi saada jo parilla sadalla eurolla. Jos tekijä ei ole lainkaan nimekäs, saattaa harrastelijamaalari myydä teoksiaan paljon halvemmallakin.