Uncategorized

Näin saat inspiraatiota taiteen tekemiseen

Jokainen taiteilija tietää sen tunteen, kun luomistyön inspiraatio tuntuu olevan hukassa, vaikka vielä viime viikolla ideoita tuntui olevan vaikka millä mitalla. Luoville ihmisille on ominaista kokea erilaisia kausia, joiden aikana taidetta syntyy tavallista enemmän tai ei esimerkiksi ollenkaan pariin viikkoon. Inspiraation löytämisen suhteen on myös olemassa monia eri mielipiteitä, sillä toisten mielestä luomistyötä ei tulisi pakottaa ja heidän mukaansa paras suhtautuminen luovuuden kuiviin kausiin olisi olla tekemättä yhtään mitään. Toiset taas uskovat tekemisen ruokkivan luovuutta, joten tämän teorian mukaan itsensä pakottaminen taiteen tekemiseen avaisi lopulta kiinni menneet luovuuden hanat. Tässä artikkelissa tarkastelemmekin eri tapoja inspiroitua ja innostua uudelleen taiteen tekemisestä.

Moni taiteilija etsii ideoita taiteeseensa omasta itsestään. Taiteilijat ovat yleensä hyvin herkkiä ja monitahoisia ihmisiä, jotka kokevat asiat vahvasti ja näkevät helposti eri tilanteiden välillä yhteyksiä toisiinsa, mikä stimuloi heidän luovuuttaan. Taiteilijan voidaan sanoa usein tuovan näkyväksi sen, joka monelle muulle on näkymättömissä. Taide on siis monelle sen ihailijalle tapa stimuloida mieltä katsomaan ympäröivää maailmaa erilaisesta näkökulmasta, ikään kuin uusin silmin. Taiteilijoilla on usein myös vahva tarve ilmaista luomistyönsä kautta omia tuntemuksiaan – taito tehdä tunteista näkyviä taiteen keinoin onkin yksi monen hyvän taiteilijan tuntomerkeistä. Inspiraation ollessa kadoksissa taiteilija tuntee itsensä usein tyhjäksi, sillä työn polttoaineena toimivia tunteita ei tunnu olevan enää ollenkaan. Tällaisessa tilanteessa voi olla hyvä idea kuunnella mieltä ja tunteita stimuloivaa musiikkia, lukea kirjoja tai käydä elokuvissa. Inspiraatio saattaa nimittäin löytyä yllättäen jostakin musiikin, kirjojen tai elokuvien herättämästä ahaa-elämyksestä tai vahvasta tunteesta.

Tunteiden ohella taiteilijat ovat myös kautta aikojen inspiroituneet päivänpolttavista aiheista ja politiikasta. Taiteilijat näkevät usein politiikassa ja maailman menossa yleensäkin sellaisia seikkoja, joiden tuominen taiteen keinoin näkyviksi hyödyttää myös ympäröivää maailmaa. Moderni taide antaa taiteilijalle mittavan valikoiman erilaisia työvälineitä, joiden avulla teoksen katselija saadaan näkemään maailman meno hiukan erilaisesta näkökulmasta. Inspiraation ollessa kadoksissa taiteilijan kannattaa siis yksinkertaisesti tarkkailla ympäröivää maailmaa mahdollisimman huolellisesti, mikä onnistuu niin omaa lähipiiriä kuin uutisia ja sanomalehtiäkin seuraamalla. Tarkkaile, miten läheisesi ja yhteiskunta reagoivat maailman tapahtumiin. Mitä sosiaalisessa mediassa puhutaan? Yhteiskunnassa kuin yhteiskunnassa on usein käynnissä samanaikaisesti useampi väittely erinäisistä tunteita kuumentavista aiheista. Tällaisia ilmiöitä kannattaa seurata ja tunnustella omia tunteita ja ajatuksia niiden suhteen.

Oletko sinä kokenut taiteilijana luomisen tuskaa? Toivottavasti sait tästä artikkelista joitakin käyttökelpoisia vinkkejä inspiraation kuivien kausien selättämiseksi vastaisuudessa tehokkaasti!

You Might Also Like...