Koti uuteen uskoon modernia taidetta varten

Modernilla taiteella tarkoitetaan taidetta, jonka luoja kuvaa omaa, modernia elämäänsä ja maailmaansa. Tällaista taidetta, joka on tehty vuoden 1850 jälkeen, kutsutaan moderniksi taiteeksi. Moderni taide ihastuttaa monia erilaisia ihmisiä, mutta esimerkiksi yksi sen viehätyksen salaisuuksista lienee sen samaistuttavuus, sillä se kuvaa usein oikeiden ihmisten elämää. Tässä lienee myös yksi modernin valokuvataiteen suosion salaisuuksista. Moderni taide kiehtoo, ja monet innokkaat keräilijät haluavat sitä kotiinsa. Ongelmaksi nousee kuitenkin usein yksi seikka: mihin ja miten modernit teokset tulisi kotona asettaa, jotta ne pääsisivät oikeuksiinsa? Tässä artikkelissa annamme sinulle joitakin vinkkejä, joiden avulla moderni taide solahtaa kauniiksi osaksi kotisi sisustuskokonaisuutta.
Ensimmäiseksi sinun tulee pohtia kaikkia niitä modernin taiteen teoksia, jotka omistat nyt ja jotka aiot hankkia tulevaisuudessa. Paljonko sinulla on esimerkiksi maalauksia, valokuvia ja patsaita? Pohdi, mahtuvatko nykyiset ja tulevat omistamasi teokset kotiisi. Jos vastauksesi on, että teokset eivät itse asiassa edes mahdu kotiisi, on syytä miettiä lisätilan rakentamista asumukseesi. Jotta rakennuskustannukset pysyisivät pienempinä, voi esimerkiksi rakennuskonevuokraus auttaa sinua säästämään rahaa. Ota selvää, kuka alueellasi tarjoaa rakennuskonevuokrausta ja neuvottele hinnasta. Pieni kotisi asuinpinta-alan laajennus ei ole mitään verrattuna siihen, kuinka arvokkaita taideteokset ovat, joten lopputulos on varmasti vaivan arvoinen. Ei olisi järkevää sijoittaa taiteeseen, jonka olet ostanut omaksi iloksesi, mutta jota et sitten voikkaan asettaa esille sen ansaitsemalla tavalla.
Tarkastele kotisi nykyistä sisustusta ja seinilläsi olevaa tyhjää tilaa. Yritä yhdistää sopivat taideteokset tiettyihin tiloihin, ja pohdi sitten, mitä muutoksia tila vaatii taideteoksen siihen sisällyttämiseksi. Joskus teos näyttäisi esimerkiksi paremmalta eri väristä seinää vasten. Joskus taas huoneen valaistus kaipaa päivittämistä, jotta esimerkiksi jokin moderni maalaus ei menetä joitakin ominaisuuksiaan väärästä suunnasta tulevan valon takia. Joskus valaistus on myös liian voimakas ja saa maalauksen pinnan kiiltämään niin pahasti, että sen aihetta on vaikea nähdä. Ota mallia museovalaistuksesta ja muutenkin tavasta, jolla teokset on asetettu esille museoissa, sillä näin opit suoraan alan ammattilaisilta.
Toivottavasti sait tästä artikkelista inspiraatiota ja ideoita modernin taiteen tuomiseksi osaksi kotisi sisustusta. Taide on usein huomattava sijoitus ja ostokset syntyvät usein teosten synnyttämien tunteiden pohjalta. Olisi siis sääli, jos sinulle niin rahallisesti kuin sentimentaalisesti arvokkaat teokset eivät pääsisi oikeuksiinsa kotonasi. Älä siis epäröi tehdä pieniä remontteja, jos tarve sen vaatii – lopputulos ilahduttaa niin sinua kuin vieraitasi vielä monien vuosien ajan.